მაღალტექნოლოგიური მეღვინეობა

მაღალტექნოლოგიური მეღვინეობა

ყურძნისა და ღვინის შაქრის შემცველობა ყველაზე მნიშვნელოვანი ტექნიკაა, რომელიც მეღვინეს უნდა ჰქონდეს. საფუარი შაქარს ალკოჰლად აქცევს, ამიტომ ყურძენში და მის წვნიანში ზუსტად გაზომვა საშუალებას მოგცემთ კარგად შეაფასოთ ღვინის ალკოჰოლური პოტენციალი და გაეცნოთ პრობლემებს წინასწარ.

ამისათვის ბევრი მეღვინეებმა სპეციალურ ტაბლეტებს იყენებს. ეს არის საკმაოდ მარტივი ტესტი: რამდენიმე წვეთი ღვინო მოთავსებულია სინჯარაში ტაბლეტით, რომელიც რეაგირებს ღვინოსთან და იცვლის ფერს. შემდეგ ფერს ადარებენ სტანდარტულ ზოლს, ღვინოში შაქრის პროცენტული რაოდენობის დასადგენად. ამ მეთოდის მინუსი ის არის, რომ რთულია წითელი ღვინის ფერის ცვლილების გაზომვა.

სხვა მეთოდი, რომელსაც ხშირად იყენებენ მეღვინეები შაქრის გასაზომად, არის რეფრაქცია. წვენის წვეთი იდება კვარცის შუშის ზედაპირზე რეფრაქტომეტრის ერთ ბოლოს, ხოლო თვალს ხვდებით შუშის მეორე ბოლოს. წვენში შაქარი გამოიწვევს შუქის გარკვეულ კუთხეს, შაქრის რაოდენობის გამო. რეფრაქტომეტრი ზომავს ამ კუთხეს. ეს ინსტრუმენტი ზომავს შაქარს  ბრიქსის გრადუსებში (°Brix -  საქაროზას წონა გრ. /100 გ. ხსნარი).

მაგრამ ოპტიკური რეფრაქტომეტრები არც ისე მოსახერხებელი და ზუსტია. ინდუსტრიაში რეალური რევოლუცია მოახდინეს ციფრულმა რეფრაქტომეტრებმა! მაგალითად როგორიცაა:

Milwaukee MA871 Brix მეღვინეობის რეფრაქტომეტრი











ამ შესანიშნავი ინსტრუმენტის საშუალებით ღვინოში ან სხვა სითხეში შაქრის გაზომვას საჭიროა  სულ 1,5 წამი. და ამავე დროს აქვს გაზომვის უმაღლესი სიზუსტე!